Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

10η μέρα κιόλας, sparing mastectomy

Καλημέρα σε όσες και όσους έχουν τη διάθεση και κρατούν τη μνήμη ζωντανή και περνάτε ακόμη απο εδώ!

Μα ναι! Απο την ημέρα που χειρουργήθηκε η "Σ" πέρασαν 10 ημέρες ήδη! Για άλλη μια φορά η ζωή δείχνει πως "μόνο ο χρόνος δεν σταματά" όπως λέω κι εγώ πάντα!

Λοιπόν, η "Σ" γύρισε στο σπίτι μετά απο 2 νύχτες νοσηλίας και με πόνους. Δεν έκανε την μαστεκτομή που έκανα εγώ και πόσες άλλες γυναίκες εκεί έξω αλλά άδειασε τον μαστό της κόβοντας τη θηλή. Πράγμα μοντέρνο, έξυπνο, πολύ λιγότερο χαρακωμένο απο τις κλασσικές μαστεκτομές και οδεύει προς σε ένα σίγουρα πολύ πιο ωραίο αποτέλεσμα (μετά απο μήνες) τελικό.

Για όποια γυναίκα θέλει να το ψάξει λέγεται skin sparing mastectomy και σας δίνω τις βασικές πληροφορίες...

Το δέρμα της γυναίκας μένει ανέπαφο, απλά αδειάζει όλο το στήθος. Ναι, ναι, μπορεις να κρατήσεις το δέρμα σου "τη θηκούλα" δηλαδή των προηγούμενων μαστών (σχήμα δάκρυ) απλά μέσα τους πλέον αργότερα θα φωλιάσει η σιλικόνη.  Αδειάζουν στο χειρουργείο σιγά σιγά το μαστό και βάζουν μέσα του διαταρήρες (τέτοιους είχα κι εγώ με την παλαιομοδήτικη μαστεκτομή μου-βέβαια είχα τόσο μεγάλο όγκο που δεν γινόταν σε εμένα sparing) τα λεγόμενα expanders για να κρατάνε το δέρμα σε καλή κατάσταση, να μη συρρικνωθεί. Οι διατατήρες που χρησιμοποιούνται πάντα για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν ένα στήθος και για κάθε περίπτωση μοιάζουν με σακουλάκια που έχουν ένα μικρό σωληνάκι και καταλήγει σε ένα Port (θύρα-βαλβίδα) όπου εκεί ο πλαστικός τρυπάει με μια βελώνα (δεν πονάει ) και ρίχνει μέσα αλατόνερο. Ανάλογα με την ποσότητα του αλατόνερου γεμίζει το σακουλάκι σταδιακά και φουστκώνει το στήθος. Όταν φτάσει ο διατατήραςν να διατείνει ικανοποιητικά το δέρμα = να δημιουργήσει το επιθυμητό στήθος που θέλει ο ασθενής κι ο πλαστικός γίνεται το δεύτερο χειρουργείο και μπαίνουν οι σιλικόνες. Εάν οι θηλές έχουν φύγει απο το μαστό, τότε θα μπούν ως πολύ τελικό στάδιο. Αφού κάτσει κάπως η σιλικόνη και φανεί το τελικό αποτέλεσμα των μαστών. 

Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όμως όπως παρακολουθώ την εξέλιξη αυτής της πλαστικής της "Σ" καταλαβαίνω πως το τελικό αποτέλεσμα της πλαστικής θα της προσφέρει υγεία και ξεγνοιασιά πάνω απο όλα κι έπειτα ένα νέο στήθος πολύ όμορφο και αρμονικά συμμετρικό (νόσησε στον ένα μαστό αλλά αποφάσισε και για λόγους συμμετρίας να αφαιρέσει και τον άλλον). 

Ο δρόμος προς την ίαση απο το σωματικό πόνο είναι ακόμη μακρύς. Είχε παροχετεύσεις για 7 ημέρες και πονούσε (κι ακόμη πονάει) αλλά η ψυχολογία της είναι μια χαρά!   

Μου επαναλαμβάνει αρκετές φορές πως δεν το μετανιώνει, και θα το είχε μετανιώσει εαν δεν τα είχε βγάλει. 

Ο κάθε ασθενής, πόσο μάλλον η κάθε γυναίκα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας αλλά και τον πλαστικό σας. Ενδεχομένως το sparing mastectomy να είναι μια πιο ακριβή επέμβαση απο ότι η μαστεκτομή η σκέτη με την μεγάλη ουλή.  Εάν σας ενδιαφέρει παραπάνω, ψάξτε το. Η πλαστική χειρουργική έχει εξελιχθεί πολύ περισσότερο απο εκεί που την άφησα εγώ! Επίσης δεν σημαίνει πως επειδη η "Σ" είχε πολύ πόνο και ήταν με Lonarid το ίδιο θα πάθει και μια ακόμη γυναίκα. 

Σας φιλώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: